вторник, 11 септември 2012 г.

Световното в САЩ 94

Световното първенство по футбол през 1994 година се провежда в САЩ, а шампион става Бразилия, която побеждава на финала Италия след изпълнение на дузпи. Националният отбор на България постига най-големия си футболен успех, като се класира на четвърто място.

Предисторията


През 1988 година ФИФА решава XV-тото световно първенство по футбол (1994 г.) да се проведе в САЩ, пренебрегвайки кандидатурите на Мароко и Бразилия. Този избор изненадва мнозина, които смятат, че в Съединените щати има много малко футблни фенове и стадионите биха останали полупразни. Впоследствие фактите опровергават тези мнения. Поставя се рекорд по посещаемост на футболните срещи (3600000 души), който и досега, след изиграването на още три световни първенства и увеличаването на броя на участниците, не е подобрен.

Форматът на провеждане на турнира остава същият, както и през 1990 година - 24-ма участника, разделени на шест групи по четирима. Шестнадесет отбора се класират за следващата фаза - победителите в групите, заелите второ място и четирите най-добри трети отбора. Победителите в осминафиналите играят на четвъртфинали, победителите в четвъртфиналите играят на полуфинали. Загубилите на полуфиналите играят мач за трето място, победителите - финал. При равенство в мачовете на директните елиминации се играят две продължения по петнадесет минути и ако отново няма победител седва изпълнение на дузпи. Същото правило важи и за финала.

Този формат се използва за последен път, тъй като през 1998 участниците са увеличени на 32 отбора.

На САЩ 1994 влиза в употреба за първи път новата точкова система, където за победа се дават три точки, вместо досегашните две, а за равенство - една. Това дава по висока стойност на победата и обезсмисля равенството като стратегически резултат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар