неделя, 11 август 2013 г.

Великият Томас Равели е бил безполезен защитник

Великият шведски вратар Томас Равели е бил безполезен защитник в аматьорски отбор, но съдбата го праща на вратарския връх. Самият той признава, че в един прекрасен ден вратарят на неговия отбор не се е появил и Равели като най-безполезен играч е застанал пред голлинията. И така до 143 мача за националния отбор на Швеция, което е рекорд.



Равели не е любимец на много футболни фенове у нас, защото неговите блестящи изяви попречиха на Христо Стоичков да заеме еднолично първото място в класирането при голмайсторите на Мондиал'94. Тогава в спор за третото място Швеция стигна до бронзовите медали (такива бяха дадени и на България, въпреки четвъртото място за последен път в историята на световните първенства). Равели попадна и в златния отбор на САЩ 94, като резерва на Мишел Прюдом.

На въпрос дали си спомня световното в САЩ 94 легендата на Швеция казва: "Тогава бяхме по-добрият, по-мотивираният отбор и заслужено спечелихме. Играта ни вървеше, вкарахме положенията си, докато българите изглеждаха уморени". Равели не е забравил и факта, че лиши Ицо от едноличното първо място по голове в САЩ 94. "Няколко години по-късно се видяхме в Швеция. Той бе в делегацията на българите, които гостуваха в мач от квалификациите за европейските финали в Белгия и Холандия. С Христо говорихме за пропуските и се смяхме".

На клубно ниво Равели си остава легенда на Гьотеборг, но ние феновете на футбола в България ще го запомним предимно с изявите му по време на славното Американско лято.

Николай Георгиев, football24.bg



Няма коментари:

Публикуване на коментар