неделя, 19 януари 2014 г.

Уникални кадри от празнуването на победата над Германия с 2:1

Настоящите футболни личности край границата с Турция и Гърция Росен Киришев и Никола Динков често се събират в честването на някой юбилей или светъл повод.

Най-запомнящите се кадри обаче са на онази знаменита дата 10 юли 1994 година. Тогава България изненадващо побеждава Германия с голове на Христо Стоичков и Йордан Лечков – 2:1.


На документалната лента “Победата и народните страсти” ясно се вижда как всички са събрани в дома на Михаил Петков, собственик на легендарното заведение “Мишел”.
IMG_4030
Там Росен Киришев на няколко пъти прави знаци пред телевизора, за да не вкарат гол немците във вратата на Борислав Михайлов.
IMG_4043
Победата с 2:1 над Германия е най-голямата народна радост в модерната история на България през периода 1989 – 2013 година. Според данните на МВР от тази бележита дата (10 юли 1994 година) по улиците и площадите на страната са излезли да празнуват около 6,2 млн.души, което никога не се е случвало.
В Свиленград тогава на площада се виждат поне 3 хиляди души, има хора със знамена от площада пред ОбА до входа на сградата на пожарната. На лентата са запечатани лицата на адв. Добри Тодев, Светослав Димов (ТВКабел), Росен Киришев, Никола Динков, Живко Желев, Георги Стоев (Верди), Антон Пенчев, Иван Славов, много пожарникари, полицаи и млади момичета.
IMG_4039
Никола Динков обаче показва неистова радост от тази величава победа, той е емоционален и се нахвърля с прегръдки към Киришев и още куп съграждани до 06b070ef0входа на банка ДСК. По това време няколко души свирят на тромпет, Антон Пенчев върви бос по главната улица, до него е Стефан Калайджиев и Красимир Камбуров.
IMG_4037
Служител на пожарната се покатерва на стълба пред тогавашното кафене “Сахара”. Георги Стоев от ЦСКА през цялото време развява знаме на България и такова на червения тим. В празничната обиколка на града се включва и Живко Желев – Полицая.

IMG_4025 IMG_4041
Той е накичил колата си с огромно знаме, минават и стари съветски возила – Москвич, Лада и Жигули.
Общото времетраене е 13 минути, но са уникална и пазят лицата на доста покойници, които също са били част от фиестата. Очаквайте на 10-ти юли тази година излъчването на документалния филм по случай 20 години от най-великата победа на българския национален отбор.

7plus7.net

1 коментар:

  1. Е подобно постижение,определено трябва да се отпразнува подобаващо както се казва.Имаше страхотен гол с глава,който и вие ни показвате от снимките тук.Блога ви е страхотен и се надявам да продължавате да ни пишете.Страхотно е как по онова време се виждат поне 3 хиляди души, има хора със знамена от площада пред ОбА както и вие ни споделяте.Помня този момент наистина е паметен.Футболът е най добрият спорт.

    ОтговорИзтриване