четвъртък, 1 май 2014 г.

Страховитите голове на световни първенства, Лечков намери място в класацията

На „САЩ 94” голът на Лечков срещу тогавашния световен шампион за победата с 2:1 ни изпрати на полуфинал. 12 минути преди края на срещата, при резултат 1:1, Лечков заби след неочаквано мощен плонж с глава един от головете, които му дават място сред 100-те най-блестящи мига в историята на всички световни футболни първенства досега, определени от ФИФА. Преди няколко години беше все още  под № 33...


Марадона.  С двата най-прочути гола на световните първенства, постигнати в един мач, за една победа – срещу Англия, на „Мексико 1986”Първи номер е Марадона, подпомогнат лично от Ръката на Бога, в мач срещу Англия. Малко преди това Родината на футбола, защитавайки европейските ценности, току що беше демократично отстояла за Короната си Малвинските острови, намиращи се  пред прага на Аржентина, след зрелищна фиеста на атомните си  подводници и хиляди  погубени аржентински моряци. Впрочеем, Марадоново  е като че и второто място за най-блестящия гол, след второто му попадение -  пак в същата битка с  Англия, в която Ажентина я надви  поне на футболния терен по време на Световното първенство „Мексико 1986”. Той финтира половината английски отбор, накрая и вратаря Питър Шилтън, и направи щастливи всички аржентинци.

Андрес Иниеста реализира единствения и победен гол на финалния мач Испания – Холандия в 116-та минута на добавеното време, „Южна Африка 2010”.Безспорно и голът на Андрес Иниеста е сред бисерите на Световните първенства. Това беше победоносното попадение, едно единствено, постигнато на финала на последното изиграно до сега Световно първенство – „Южна Африка 2010”. Той го  постигна в 116-та минута на  продълженията във финалния мач Испания – Холандия. Така неговата родина стана за  пръв път Световен шампион.

Не само Марадона, но и друг аржентинец, негов прадядо, е блестящ голмайстор на веригата от 19 до сега изиграни мондиала.  Което показва, че аржентинците и  по душа и  по възпитание са големи голаджии.. Гийермо Стабиле става голмайстор още на Първото световно  първенство през 1930 година в Уругвай. Най-добра голова реколта Стабиле постига в мача срещу САЩ, завършил 6:1 за Аржентина.

И накрая,  по-точно  на върха - Пеле, майсторът на Играта с тотално най-много постигнати   голове -  1087 в 1120 в срещи на своя клуб „Сантос” и 77 гола в 92 мача за Бразилия. Заедно с попаденията и за други футболни клубове Пеле има общо феноменалните 1283 гола. Той е три пъти световен шампион със своята родина – Бразилия.

bulgariasega.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар