вторник, 17 юни 2014 г.

САЩ'94 или четвърти бразилски триумф

XV световно първенство е поверено на САЩ, а в крайна сметка триумфира Бразилия. Противниците на идеята шампионатът да се проведе на американския континент се обосновават с два аргумента.

Първо, интересът на американците към "сокъра" е почти нулев, въпреки сформирането на футболна лига, и второ - температурите на материка лятно време са непоносими. За първото критиците не се оказват прави - няма празен стадион. Първенството пък става най-посетеното в историята на Мондиалите - всеки мач е гледан средно от 68 604 зрители. Американските жеги обаче наистина са нетърпими. Срещите са по обяд заради европейските телевизионни компании и се играят при средна темпеpaтypa 37 градуса. Най-високи температури по време на мач се наблюдават в Орландо - при достигнатите 43 градуса, 500 души са закарани в болница директно от стадиона с признаци на слънчев удар.

Участващите 24 отбора са разделени в 6 групи: в I са САЩ, Швейцария, Румъния, Колумбия; във II - Бразилия, Русия, Камерун, Швеция; в III - Германия, Боливия, Испания, Южна Корея; в IV - Аржентина, Гърция, България, Нигерия; в V - Италия, Ейре, Норвегия, Мексико; в VI - Белгия, Мароко, Холандия, Саудитска Арабия. Първите два отбора от всяка група и четирите тима с най- добри показатели от заелите третите места се класират за осминафиналите.

Откриването е на стадион "Солджър фийлд". Световният шампион Германия надиграва без особени проблеми Боливия с 1:0. Германската машина обаче скърца, откакто Берти Фогтс е поел отбора през 1990 г. и немците не могат да налучкат верния тон. Във втория си мач Германия завършва наравно 1:1 с Испания, а в третия бере много ядове срещу Южна Корея - 3:2. Корейците като по чудо не отбелязват изравнителен гол в края, когато са обсадили вратата на Илгнер. По време на мача, изнервен от оспорвания развой на срещата, Щефан Ефенберг прави неприлични жестове към немската публика, която го освирква, Фогтс го сменя веднага. На другия ден Ефенберг е изваден от отбора и изпратен обратно в Германия. "Докато аз съм треньор, той повече няма да играе в националния тим", заявява Фогтс. От III група се класират Германия и Испания.

Изненада поднася в I група Колумбия. Основните футболисти в отбора играят заедно от няколко години, в квалификациите в зона Южна Америка Валдерама и компания не оставят шансове на съперниците си. Колумбия е сочен като един от сериозните кандидати за титлата.

"Те са моят фаворит", казва дори Краля Пеле. Само че единственият отбор, който не се класира от I група е именно Колумбия. А най-солено за това си плати защитникът Ескобар, който си вкарва автогол при загубата от САЩ с 1:2.

Футболистът е разстрелян в ресторант

след завръщането в родината си. "Това е за автогола", викнал след изстрелите убиецът. По-късно колумбийската полиция залавя някой си Умерто Кастро, който си бил признал, че наистина стрелял по Ескобар. Само дето братът на "убиеца" твърди, че по същото време Умерто най-спокойно е спял в леглото си. За осминафиналите от I група се класират Швейцария, Румъния и САЩ. Отлични игри правят румънците, Георге Хаджи е във великолепна форма и вкарва страхотен гол от 30 метра на Колумбия.

От III група напред продължават фаворит №1 Бразилия и Швеция. Русия бие Камерун с 6:1, абсолютен рекорд по отбелязани голове в един мач поставя украинецът с руски паспорт Олег Саленко - 5. Преди него девет футболисти в различните първенства са отбелязвали по четири гола в една среща.

От IV група напред продължават Нигерия, България и Аржентина. Скандалният аржентинец Диего Марадона е пипнат с допинг след мача срещу Гърция и е изхвърлен от първенството. Нашите момчета пък тръгват тежко със загуба 0:3 от нигерия, но след това скриват шапката на цял свят – 4:0 с Гърция и първи успех на световни първенства за България и 2:1 над Аржентина. Най-хубавото за Пеневата чета обаче тепърва предстои.

В желязната V група нищо не е ясно преди последните два двубоя.Първо Ейре бие Италия с 1:0, а Норвегия побеждава със същия резултат Мексико. После обаче скандинавците губят от Италия, а Ейре пада от Мексико. Последните мачове в групата завършват наравно, отпада Норвегия. В VI група приятна изненада поднася Саудитска Арабия. "Шейховете" вземат две победи, Ируиран вкарва невероятен гол на Белгия в стил "Марадона" - от центъра преминава през цялата защита на "червените дяволи" и прави безпомощен обявения по-късно за вратар на първенството Прюдом. Двата тима продължават напред, класира се и Холандия. Всеки играч от скромния отбор на Саудитска Арабия получава последен модел "Волво", за класирането си преди това на Мондиала футболистите са взели по един "Мерцедес". А ако спечелят титлата, наградата е по половин милион долара, един "Ролс Ройс" и неизвестно количество злато.

Без проблеми на осминафиналите побеждават Швеция и Испания, надиграли съответно Саудитска Арабия с 3:1 и Испания с 3:0. По всичко изглежда, че трикратният световен шампион Италия ще трябва да преклони глава пред Нигерия. Африканските футболисти водят с 1:0 до последната минута, когато Роберто Баджо изравнява. В продълженията пак той носи победата на "скуадра адзура". Отстраняването на Марадона от отбора си казва думата и аржентинците допускат загуба с 2:3 от Румъния. След този мач започва да се говори за балканския комплекс на "гаучосите". Бразилия бие САЩ с 1:0 навръх 4 юли с единствен гол на Бебето. Леонардо удря с лакът в лицето Рамос от домакините и е изгонен. По-късно ФИФА му

налага рекордно наказание

от четири мача. Германия бие едвам Белгия с 3:2. Два гола вкарва Руди Фьолер, който не е играл за националния от октомври 1992 г. Белгийците претендират за две неотсъдени дузпи. "Рьотлисбергер, ти си лъжец и измамник", пишат на другия ден вестниците в Брюксел по повод швейцарския рефер. Холандия побеждава Ейре с 2:0 след неумели намеси на вратаря на „детелините“ Пат Бонър. "Добре че в Ирландия няма колумбийски нрави", проявява чувство за черен хумор Бонър след мача. В последния осминафинал България отстранява Мексико след дузпи.

Най-завързан от четвъртфиналите се очаква да бъде двубоят Холандия - Бразилия. "Златистите" повеждат с 2:0 с голове на Ромарио и Бебето. И при двете попадения има съмнение за засада. Холандците се концентрират максимално през второто полувреме и успяват да изравнят чрез Бергкамп и Винтер. Победата на Бразилия носи Бранко с шут от 30 метра. За поре­ден път печеливш жокер за Ариго Саки се оказва Роберто Баджо - именно той носи победата над Испания. Швеция надиграва Румъния след изпълнение на дузпи. Герой става вратарят Равел, хванал два удара. Голямата изненада поднася България, отстранила световния шампион Германия с 2:1.

За втори път по време на първенството един срещу друг се изправят Швеция и Бразилия. В предварителната група мачът завършва 1:1. На полуфинала абсолютно превъзходство имат бразилците, но печелят минимал- но с 1:0. България губи от Италия с 1:2 в другия полуфинал.

Финалът е на 30 юли в Лос Анжелос. Бразилия и Италия не успяват да си отбележат гол след 120 минути игра. За първи път световният шампион ще бъде излъчен след изпълнение на наказателни удари. При дузпите решаващи пропуски за Италия правят Барези, Масаро и Р. Баджо, докато всичките бразилски изпълнители са точни. Краен резултат 4:2 и четвърта световна титла за Бразилия.

финал: Бразилия - Италия 3:2 (след дузпи)

Бразилия: Тафарел, Жоржиньо (Кафу), Алдаир, Бранко, Марсио Сантос, Мауро Силва, Дунга, Мазиньо, Зиньо (Виола), Бебето, Ромарио.

Италия: Палиука, Муси (Аполони), Барези, Малдини, Бенариво, Д. Баджо (ЕВани), Албертини, Донадони, Берти, Р. Баджо, Масаро.

Звезда на Мондиала: Ромарио (Бразилия).  

Голмайстори: Христо Стоичков (България) и Олег Саленко (Русия) - 6.

Идеален отбор: Прюдом (Белгия), Марсио Сантос (Бразилия), Жоржиньо (Бразилия), Малдини (Италия), Дунга (Бразилия), Бролин (Швеция), Балъков (България), Хаджи (Румъния), Ромарио (Бразилия), Стоичков (България), Р. Баджо (Италия).

Данаил Кънев

Няма коментари:

Публикуване на коментар